CE ESTE GO – UL?

Artă marţială străveche, al cărei început se confundă cu începuturile civilizaţiei, Go-ul antrenează în special logica, rigurozitatea, coerenţa, luciditatea, clarviziunea.

Simplitatea îl face universal, iar în eventualitatea întâlnirii cu inteligenţe non-umane, Go-ul ar putea fi una dintre căile de comunicare şi de înţelegere. Copiii îl învaţă şi îl practică de la prima lecţie, deși este mai complex decât Şahul, sau decât orice alt joc de gândire: pe o tablă caroiată, asemenea unei hărţi cu longitudini şi latitudini, goală la început, pietre negre şi albe se aşează pe rând, alternativ, ocupând puncte de importanţă strategică asemenea oraşelor sau a cetăţilor de altădată, asemenea isulelor din ocean, puncte între care apoi se creează legături spre a genera astfel lanţuri de piese sau graniţele unui imperiu, negru, sau alb. Când harta se aglomerează, pietrele intră în contact, asemenea unor armate, iar atunci se dau lupte şi se iau prizonieri.

Regulile sau principiile care guvernează această luptă guvernează de mii de ani lupta pentru stăpânirea lumii reale: libertatea, viaţa şi moartea, spaţiul vital, punctul vital, frumosul ca eficienţă în viaţă. Aşadar, în Go, la fel ca în viaţă, începem de la aproape nimic, dar putem cuceri totul cu abilitatea noastră de a folosi reguli și concepte ca pe nişte piese de Şah.

Go ul se practica în trecut ca artă , alături de poezie, pictură, caligrafie, muzică. Din secolul XX, în era competiţională, milioane de entuziaşti din întreaga lume se întrec în a fi mai riguroşi în gândire, în a fi cu ajutorul Go ului mai buni negociatori, manageri, economişti, politicieni, educatori, mai buni ca fiinţe umane.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: